noster sa

Τροχιοδεικτική βολή από ΔΝΤ για ελληνικό χρέος

Σε λιγότερο από δύο μήνες η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα κάτσουν στο τραπέζι για να… ξαναδούν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και το ΔΝΤ, με λιγότερο από μία εβδομάδα απόσταση από τις γερμανικές εκλογές, άρχισε να ανοίγει τα χαρτιά του για το πώς θα μπει στην συζήτηση αυτή για την οποία η ευρωπαϊκή πλευρά έχει ήδη κάνει σχέδια και έχει διατυπώσει απόψεις (π.χ. όχι σε νέο «κούρεμα»).
Με την διαρροή μιας έκθεσής του στα αμερικανικά ΜΜΕ (Dow Jones Newswires) διαμηνύει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην δημιουργία κοινού Ταμείου για την χρηματοδότηση των χωρών που θα βρεθούν σε ανάλογη με την σημερινή κρίση. Και να προχωρήσει στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Μάλιστα επισημαίνει και αναλογίες που σήμερα ισχύουν στο πως η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας στηρίζει τα κρατίδια με ένα «εθνικό» προϋπολογισμό.

Στην Ευρωζώνη το Ταμείο από μία άποψη ήδη υπάρχει, είναι το EFSF και ήδη έχει εμπλακεί σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία) με δάνεια.

Η διαφορά με αυτό που συνιστά το ΔΝΤ «εξηγείται» από το υπόλοιπο της πρότασής του που «προτείνει» την αμοιβαιοποίηση του χρέους με την έκδοση κοινού ομολόγου, με το οποίο θα καλύπτεται η ανύπαρκτη σήμερα σε ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο εγγύηση του κρατικού χρέους, η οποία μετά την συμφωνία της Ντοβίλ -πριν από δύο χρόνια- έχει τεθεί σε αμφισβήτηση στις αγορές κεφαλαίου με μη αντιστρεπτά μέχρι σήμερα αποτελέσματα…

Κάποιοι αναλυτές λένε ότι η «αμοιβαιοποίηση» του χρέους με ευρω-ομόλογα είναι η διέξοδος που αφήνει στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ, όταν η κόντρα απέναντι στην απαίτησή του για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα απορριφθεί από Κομισιόν και ΕΚΤ (στην πραγματικότητα από το Βερολίνο).

Πιθανό. Αλλά πριν οι δύο πλευρές κάτσουν στο τραπέζι με παρούσα και συγκροτημένη την γερμανική κυβέρνηση, θα πέσουν και άλλες «τροχιοδεικτικές» βολές πριν ξεκινήσει το τελευταίος γύρος που θα πρέπει να καταλήξει σε ένα σχέδιο/πρόταση «λύσης» (αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο 28/9) στα τέλη του Νοέμβρη.
Πηγή capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.