noster sa

«Πόθεν έσχες» στην τιμή πώλησης κι όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου

Στην άρση ενός σημαντικού εμποδίου για την αγορά ακινήτων προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, που μέσω τροπολογιών προώθησε στην Βουλή σειρά ρυθμίσεων που συνιστούν ένα μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ότι αφορά το «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτου, στο εξής ο αγοραστής δεν θα χρειάζεται να καλύπτει με τα εισοδήματα του το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά της συνήθως σημαντικά χαμηλότερης εμπορικής τιμής, στην οποία αγόρασε το ακίνητο. Ουσιαστικά δηλαδή το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται επί του εισοδήματος που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης και όχι του πλασματικού τιμήματος των εξωπραγματικών στην πλειονότητα των περιοχών της χώρας αντικειμενικών αξιών.

Λόγω αυτού του συστήματος που ισχύει σήμερα ματαιώνεται πλήθος αγοραπωλησιών, καθώς πχ. για ένα ακίνητο που συμφωνείται να μεταβιβαστεί έναντι 100.000 ευρώ, ο αγοραστής πρέπει να καλύψει με τα εισοδήματα του ποσό 160.000 ευρώ, όση είναι δηλαδή η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Όταν κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, η πώληση απλώς …δεν προχωράει.

Στις τροπολογίες που κατέθεσε απόψε στην Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, υψώνεται και «τείχος προστασίας» των αγροτών από ενδεχόμενη φορολόγηση τους με τους συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών, που ξεκινούν από το 26% κι από το πρώτο ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του πραγματικού εισοδήματος τους, αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των εισοδημάτων του από ατομική αγροτική επιχείρηση, θα φορολογείται με συντελεστή 13%.

Ακόμη προβλέπεται η διατήρηση της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ, για αναπήρους σε ποσοστό άνω του 81% και μάλιστα με διεύρυνση του μέτρου ώστε να αφορά και αναπήρους σε ποσοστό ίσο με 80%.

Για την παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού της παραλίας θα χρειάζεται μόνο απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ).

Τα έξοδα κίνησης θα πρέπει να δικαιολογούνται από νόμιμα παραστατικά για να αποδεικνύουν την δαπάνη, ώστε να μην θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται.

Πηγή: ant1news

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.