noster sa

Ασφαλή καταφύγια ψάχνουν οι επενδυτές – Φεύγουν από τις emerging markets



Το κεφάλαιο αλλάζει τόπο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το «κόκκινο» χρώμα στους δείκτες και ειδικά στις αναδυόμενες. Οι επενδυτές φεύγουν από τις emerging markets και επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια, που είναι δολάριο, χρυσός και γερμανικά ομόλογα. «Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε περνάμε στον πτωτικό κύκλο και οι αγορές κάτι βλέπουν να έρχεται», σχολιάζει αναλυτής του Λονδίνου.

Η Ελλάδα παρασύρεται από το γενικότερο κλίμα, το όποιο ήδη είναι βαρύ λόγω τρόικας και πολιτικού ρίσκου. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι και πολλοί οίκοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

«Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσει κανείς την πτώση των αγορών είναι να εστιάσει στην ουσία του προβλήματος. Και κατά την άποψή μας, η ουσία είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών, με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Ο επενδυτής οφείλει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα, την οποία όμως θα πρέπει να συνθέτει από πολλές μικρότερες εικόνες», τονίζει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης της Delta Forex Group.

Οι αναδυόμενες αγορές σημειώνουν πτώση από το 2013. Οι αναπτυγμένες αγορές κινούνταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες σε ιστορικά υψηλά (Dow, S&P 500, DAX) με κέρδη πάνω από 20% για το 2013 και ξαφνικά μια πτώση της τάξης του 2,5% προκαλεί κύμα ανησυχίας και προβληματισμού. “Όταν όλες οι μεγάλες τράπεζες αναμένουν εκτόξευση του S&P 500 και όταν η αμερικανική οικονομία έχει διανύσει ένα σημαντικό δρόμο ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι οι αρνητικές εκπλήξεις δεν απέχουν και πολύ”, υπογραμμίζει ο κ. Αλωνιστιώτης.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα, Κίνα και Αμερική προκάλεσαν αρνητικά σοκ στην παγκόσμια οικονομία και αποτέλεσαν την αφορμή για την πτώση των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Από την άλλη, η  Ευρωζώνη σημείωσε νέα βελτίωση, αλλά παρόλα αυτά οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέρρευσαν καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το μέλλον είναι αβέβαιο.

Όπως σημειώνει ο κ. Αλωνιστιώτης, στην πραγματικότητα το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Οι προσδοκίες είναι εκτός πραγματικότητας. Όσον αφορά τις αναπτυγμένες οικονομίες, όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει χαμηλή ανάπτυξη με εξαίρεση την Αμερική, όπου όμως δεν πρέπει να αναμένουμε και σημαντική άνοδο της ανάπτυξης από αυτά τα επίπεδα. Άρα, τα μακροοικονομικά στοιχεία καθίστανται ευάλωτα γιατί οι προσδοκίες γύρω από αυτά μεγάλωσαν υπερβολικά. Και το μέλλον είναι πιθανό να φέρει αρνητικές ειδήσεις για Ευρωζώνη και Αγγλία. Ευρώ και στερλίνα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην πραγματικότητα εξαντλούν τις οικονομικές αντοχές των δυο οικονομιών. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να αναρωτηθούμε αν όντως οι δυο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι τόσο ανταγωνιστικές που να αντέχουν την εκτόξευση των νομισμάτων τους. Η άνοδος αυτή θα φέρει προβλήματα στα μακροοικονομικά στοιχεία. Ίσως όχι αύριο, αλλά θα φέρει και μάλιστα πιο σύντομα απ’ ότι δείχνουν οι εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, οι εκροές των κεφαλαίων έχουν ξεκινήσει εδώ και 13 μήνες. Όταν τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν για τέσσερα χρόνια και εισέρχονται στον πέμπτο, είναι απολύτως λογικό ότι τα κεφάλαια θα αναζητήσουν την επιστροφή τους σε πιο στέρεα εδάφη. Μην ξεχνάμε ότι από το 2008, οι αναδυόμενες οικονομίες είχαν συνηθίσει να κινούνται μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Το περιβάλλον αυτό όμως δείχνει να αλλάζει σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2014 και με πρώτη την Αμερική.

«Ακόμα υπάρχουν ουσιαστικές δομικές αλλαγές στις αναδυόμενες οικονομίες που είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν τις αγορές. Την Τρίτη, Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές σκέπτονται να μην ανακοινώσουν στόχο για το ΑΕΠ του 2014 προκειμένου να μην αισθάνονται το βάρος των αγορών. Είναι προφανές ότι, οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, θα εισέλθουν σε μια μακροχρόνια τάση πτωτικών ρυθμών ανάπτυξης καθώς τα οικονομικά τους μοντέλα αναδιαμορφώνονται και οι ίδιες μεγαλώνουν σε μέγεθος. Αυτό οι αγορές πρέπει να το αντιληφθούν. Και θα το αντιληφθούν αντιδρώντας αρνητικά», υπογραμμίζει ο κ. Αλωνιστιώτης και προσθέτει ότι «οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν άλλαξαν ξαφνικά. Δεν άλλαξαν επειδή καταρρέει η λίρα Τουρκίας ή το ραντ της Νοτίου Αφρικής. Παραμένουν ίδιες: στο δρόμο για την ανάπτυξη, οι αναπτυγμένες αγορές αυτή τη στιγμή είναι πιο ασφαλείς από τις αναδυόμενες. Και επειδή έχει προηγηθεί ένα μεγάλο ράλι, ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων δημιουργεί οικονομικά κενά και κοινωνικές ταραχές.

«Η πτώση που έχει ξεκινήσει εκτιμούμε ότι έχει ως στόχο να δείξει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι σε θέση να αναπτυχθεί στηριζόμενη μόνο στις ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη η ΕΚΤ αναμένεται να έρθει σύντομα στο προσκήνιο. Αν η πτώση των μετοχών συνεχιστεί, ο πληθωρισμός θα σημειώσει και νέα πτώση και οι αγορές θα πιέσουν για ανάληψη δράσης. Προφανώς σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον το οποίο είναι ρευστό, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που περιπλέκουν τα πράγματα. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι και οι πολιτικές εξελίξεις, με την Ελλάδα να αισθάνεται ήδη το κόστος της πολιτικής αβεβαιότητας στο Γενικό Δείκτη», αναφέρει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης.

«Οι επενδυτές επιλέγουν τοποθετήσεις σε ασφαλή καταφύγια και αυτό είναι πιθανό να κρύβει μια μεσοπρόθεσμη αναταραχή. Για την ώρα αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι εισερχόμαστε σε μια φάση αυξημένης μεταβλητότητας όπου οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο και τοποθετούνται σε ασφαλή καταφύγια τα οποία είναι και σημαντικά υποτιμημένα. Το σενάριο που δίνουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι θα υπάρξει μια περίοδος αστάθειας και οι αγορές θα διαμορφώσουν μια πλάγια τάση με σημαντικά μεγάλο εύρος», καταλήγει.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.