noster sa

ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ



Τη στενή εποπτεία των επενδύσεων των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών.
Με την τροπολογία, το κάθε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης που επιθυμεί να διαχειρίζεται το ίδιο τις επενδύσεις του, οφείλει να ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ΕΚ ορίζει τον θεματοφύλακα ή την εταιρεία διαχείρισής τους.
Το ενεργητικό του ταμείου (για το οποίο επιφυλάσσεται ειδικός ορισμός στην τροπολογία), «επενδύεται πρωτίστως σε οργανωμένες αγορές» και το τμήμα του που επενδύεται σε μη εισηγμένα προς διαπραγμάτευση (σε οργανωμένες αγορές) στοιχεία, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 5% του ενεργητικού.
Παρότι δεν απαγορεύεται η επένδυση σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, ορίζεται πως τα τελευταία «αποτιμώνται με σύνεση, λαμβάνοντας υπόψη το υποκείμενο στοιχεία και περιλαμβάνονται στην αποτίμηση του ενεργητικού». Σε κάθε περίπτωση, το ταμείο «αποφεύγει την υπερβολική έκθεση σε κίνδυνο από έναν αντισυμβαλλόμενο, καθώς και από άλλες πράξεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα».
Το ταμείο απαγορεύεται να δανείζεται ή να ενεργεί ως εγγυητής υπέρ τρίτων και κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης επιτρέπεται να δανειοδοτηθεί μονάχα για σκοπούς ρευστότητας και σε προσωρινή βάση.
Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, την έκδοση αποφάσεων εκ μέρους του υπουργού Εργασίας για τη θέσπιση Κανονισμού Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών λειτουργίας των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, τη ρύθμιση θεμάτων για τους επιτόπιους ελέγχους των εποπτικών αρχών στα ταμεία, καθώς και των στοιχείων που θα ανταλλάσσουν οι ελεγκτικές αρχές του αρμόδιου υπουργείου, με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικά για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του αριθμού των μελών του ΔΣ από εννέα σε επτά και προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στις συνεδριάσεις, μόνον σε περίπτωση που συζητούνται θέματα προσωπικού ή οργάνωσης και λειτουργίας του ΟΓΑ.

Πηγή: http://kartesios.com/?p=161485#more-161485
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.