noster sa

Μηχανισμό προειδοποίησης για τις καταπτώσεις εγγυήσεων από το ΥΠΟΙΚ



Αθήνα
Να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των καταπτώσεων εγγυήσεων του Δημοσίου επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών δημιουργώντας ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης εταιρειών που έχουν δανειστεί με δημόσια εγγύηση.

Η 25η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστήριο του Κράτους υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία ερευνών ICAP Group με σκοπό την κατάρτιση ειδικού δείκτη που θα παρακολουθεί την πιστοληπτική ικανότητα συγκεκριμένων επιχειρήσεων και θα προειδοποιεί για την πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή και πτώχευσης τους.

Σημειώνεται πως μόνον στο διάστημα 2006 – 2011 περίπου 15.000 κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν την εγγύηση του Δημοσίου για δάνεια ύψους μεγαλύτερου των 5,5 δισ. ευρώ. Η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα πολλές από τις εγγυήσεις αυτές που αφορούν σε φορείς τόσο εντός γενικής κυβέρνησης όσο  και εκτός γενικής κυβέρνησης να καταπέσουν επιβαρύνοντας αντίστοιχα τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπήρχαν ωστόσο και περιπτώσεις επιχειρήσεων που «δολίως» πτώχευσαν αναγκάζοντας το Δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν.

Το 2013 οι καταπτώσεις εγγυήσεων ανήλθαν στα  879 εκατ. ευρώ, έναντι 796 εκατ. ευρώ το 2012. Ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσίασαν αύξηση και ανήλθαν στο 0,46% του ΑΕΠ, έναντι 0,39% το 2012. Στον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2014 υπάρχει πρόβλεψη ποσού 699 εκατ. ευρώ. Το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο διαμορφώνεται σήμερα στα 17 δισ. ευρώ ή στο 9,2% του ΑΕΠ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναγνωρίζει πως πολλά από αυτά τα δάνεια στα οποία έμπαινε εγγυητής το Δημόσιο δίνονταν χωρίς να έχει προηγηθεί καμία οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που είχε υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας απουσίαζε ο έλεγχος από Ορκωτό-Ελεγκτή Λογιστή.

Λόγω ευθυνών του τραπεζικού συστήματος , αλλά και της υποτυπώδους υποδομής στο ΓΛΚ, δεν γινόταν- ούτε γίνεται- σωστή ενημέρωση για την οικονομική πορεία των επιχειρήσεων, την εξυπηρέτηση του δανείου τους, την εμφάνιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την εμφάνιση αρνητικών στοιχείων στον Τειρεσία, πιθανές κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς ακινήτων, κ.α.. Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις στα δάνεια για τα οποία έχει χορηγηθεί εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου οι τράπεζες δεν λαμβάνουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά του πρωτοοφειλέτη, αλλά προχωρούν στην κατάπτωση της εγγύησης και ζητούν να πληρώσει το Δημόσιο.

Για να μπορέσει να παρακολουθήσει καλύτερα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δανεισθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέθεσε στην ICAP Group να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα 260 εταιρειών που έχουν συνομολογήσει με τις τράπεζες δανειακές συμβάσεις σημαντικού ύψους, με την εγγύηση του Δημοσίου. Πρόκειται για επιχειρήσεις της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των κατασκευών, των τροφίμων, κ.α.. Στόχος είναι τα συγκεκριμένα δάνεια να μην αφεθούν στην τύχη τους και να υπάρξει ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις αυτές βρεθούν μπροστά σε προβλήματα.

Πηγή: in.gr
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.