noster sa

Αποσυνδέεται τώρα η ανακεφαλαιοποίηση από τη ρευστότητα

Ευχολόγια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα παραμένουν τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης για την πολυπόθητη ανάπτυξης της χώρας. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ότι η καθυστέρηση στην προώθηση των fast track επενδύσεων οφείλεται στην «ασφυξία» που παρατηρείται λόγω έλλειψης ρευστότητας. Την ίδια ώρα ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης ανέστειλε επ’ αόριστον την παροχή «ζεστού» χρήματος στην αγορά.
«Η καθυστέρηση στις fast track επενδύσεις δεν σχετίζεται με το δικό μας ή άλλα υπουργεία, αλλά με την αγορά, με τους ίδιους τους επενδυτές και με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Δεν υπάρχει επενδυτής που θα σας πει ότι κάποια υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης τον καθυστέρησε, ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία» ομολόγησε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης. 
Τις δυσχέρειες που παρατηρούνται επιβεβαίωσε ο κ. Παπαδάκης χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει το πέρας των δυσκολιών, όταν ρωτήθηκε από βουλευτές για το πότε θα ανοίξουν οι «πιστώσεις» των τραπεζικών ιδρυμάτων. 
Το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος διαχώρισε την ενίσχυση των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από τη ρευστότητα στην αγορά. «Μη συγχέουμε τα δύο θέματα» δήλωσε και εξήγησε ότι «η επάρκεια των τραπεζικών κεφαλαίων δεν είναι για τη ρευστότητα. Μέχρι στιγμής από την ανακεφαλαιοποίηση που έχει γίνει προκύπτει ότι ο ρυθμός μείωσης της πιστωτικής επέκτασης έχει αμβλυνθεί. Θα είχαμε ταχύτερα αποτελέσματα αν δεν υπήρχε η ανάγκη να αντλούν οι καταθέτες ποσά από αποταμιεύσεις τους. Θα δούμε ανάκαμψη όταν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα». 
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του γ.γ. της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστου Γκόρτσου, που προέβλεψε ότι «το πρόβλημα θα λυθεί όταν θα επιστρέψουν περισσότερες καταθέσεις και όταν οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να δανεισθούν απευθείας». 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: enet.gr
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.