noster sa

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

thumb

Αναγκαία η αναδιάρθρωση των εταιρικών δανείων

Για την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων κάνουν λόγο εκπρόσωποι του εγχώριου επιχειρείν, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό συμμερίζονται τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το βήμα του ΣΕΒ. Επίσης υποστηρίζουν ότι ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στις υγιείς εταιρείες με σωστή κεφαλαιακή διάρθρωση και προοπτικές, οι οποίες σήμερα ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος χρήματος και καλούν τα τραπεζικά ιδρύματα να κινηθούν ακόμη πιο γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Υπέρ της στήριξης των παραγωγικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας κατά προτεραιότητα από τον τραπεζικό τομέα είναι οι επιχειρηματίες, τονίζοντας πως χρειάζεται να δοθούν άμεσα γενναίες «ενέσεις» ρευστότητας στην αγορά. Μάλιστα, δεν διστάζουν να παραδεχθούν ότι είδαν θετικά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιώργου Προβόπουλου σε ημερίδα του ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση των εταιρειών και τη στήριξη των πραγματικά βιώσιμων επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, δεν κρύβουν ότι ανησυχούν για τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες θα κάνουν τις επιλογές τους καθώς, όπως λένε, «δεν είναι όλοι ίδιοι» και γι’ αυτό η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετασθεί πολύ προσεκτικά.

Επιπλέον, δεν είναι αντίθετοι στο να διακοπεί η χρηματοδότηση σε εταιρείες που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν, αφού πολλές φορές λειτουργούν σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων. «Δεν έχει νόημα να συντηρείς κάτι βιαίως, τη στιγμή που η ίδια η αγορά δεν το συντηρεί», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως η αποχώρηση κάποιων θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση της αγοράς.

Όλοι πάντως συμφωνούν πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι οποίες «μπορούν να φέρουν έσοδα για τη χώρα και μάλιστα σε σύντομο διάστημα» αλλά και σε αυτές που παράγουν προϊόντα που υποκαθιστούν τις εισαγωγές, καθώς συμβάλλουν στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Η «Η» φιλοξενεί σήμερα απόψεις στελεχών, οι οποίοι αναφέρονται στην αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση των δανειών και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ρευστότητας

 

Ποιες εταιρείες πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα:

  • Οι παραγωγικές και εξωστρεφείς
  • Οσες έχουν σωστή κεφαλαιακή διάρθρωση
  • Οσες δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτική
  • Οσες έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς

Πηγη: http://www.imerisia.gr

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.