noster sa

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ

Οι ξένοι οίκοι επικεντρώνονται στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, αφού τον Νοέμβριο (μετά την ανακοίνωση των stress tests στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου )θα ξεκινήσει η τελική φάση των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό χρέος. Άλλοι για λόγους συμβουλευτικούς και άλλοι για λόγους επενδυτικούς.

Μεγάλο ρόλο παίζουν οι τράπεζες στο ζήτημα του χρέους. Αν κριθούν κεφαλαιακά επαρκείς κατά τη συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ και παράλληλα το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ διατηρηθεί ως έχει, τότε τα σχεδόν 11 δις.ευρώ θα αξιοποιηθούν για το δημόσιο χρέος, είτε πρόκειται για μείωσή του είτε για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Με φόντο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την επίσημη αναγνώρισή του ως «βιώσιμου», μερικά από τα μεγαλύτερα funds, που αναζητούν ιστορίες ανάκαμψης και επενδυτικές «ευκαιρίες», επανατοποθετούνται στην Ελλάδα ή εκδίδουν ευοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και την εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι θα βρεθεί λύση του « ελληνικού χρέους».

Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ  θα λειτουργήσουν αποσυμφορητικά για τις τράπεζες, βελτιώνοντας τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν επιλεγμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, και η προοπτική διευθέτησης του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λειτουργούν σαν μαγνήτες για τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ:

  • Η Roubini Global Economics εκτίμησε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα συμπιεστούν έως το τέλος του έτους και ανέφερε ότι θα αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ. Προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα (OSI), που θα έχει χαρακτήρα μερικής και βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης. Αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» ή αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Ο ίδιος ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος θεωρούσε  τελειωμένη υπόθεση την έξοδο από το ευρώ, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει έκπληξη την Ελλάδα και να εκτιμήσει ότι η χώρα δε θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης!!!

  • Η Deutsche Bank στρέφει τους προβολείς στο Eurogroup στις 12-13 Οκτωβρίου, εκτιμώντας ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα δεχθούν να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος. Θεωρεί πιθανό να υπάρξουν διαμάχες, αλλά και κατάργηση της τρόικας.
  • Οι αναλυτές των J.P. Morgan και Barclays συνδέουν τις πιέσεις στις τιμές των ελληνικών ομολόγων με τις εκτιμήσεις για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η Citi χαρακτηρίζει τους ελληνικούς τίτλους ελκυστικούς.
  • Στον αντίποδα, ο αμερικάνικος κολοσσός Goldman Sachs έχει εμφανιστεί επιφυλακτικός λόγω του κινδύνου πρόωρων εκλογών.
  • Τέλος η επενδυτική Japonica Partners, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κάτοχο ελληνικών ομολόγων, προσπαθεί να πείσει ότι ο δείκτης «ακαθάριστο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ» δεν ανταποκρίνεται σε καμία πραγματικότητα. Υποστηρίζει ότι, με την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από το ελληνικό Δημόσιο, το καθαρό χρέος της Ελλάδας που ισούται με το ακαθάριστο μείον τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας, «κάθεται» κάτω από το 60% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα, δηλαδή, απ’ ότι στην Ιταλία και την Ισπανία.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΛΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

  • Το κριτήριο του όρου «βιωσιμότητα» , ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, έχει έμμεσα αξιολογηθεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί με ένα πιο σύνθετο «ποιοτικό» και όχι «ποσοτικό» κριτήριο, που θα είναι η βιωσιμότητα της ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους. Συνεπώς θα «φύγει το κριτήριο του 120% του ΑΕΠ» και στη θέση του θα μπει το κριτήριο που θα αφορά στην ικανότητα εξυπηρέτησης.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, ο Αύγουστος ήταν ο 22ος συνεχόμενος μήνας, που οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές υπερέβησαν τις εκροές.
  • Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 61,0%, ενώ οι ξένοι πραγματοποίησαν τον Αύγουστο το 67,4% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
  • Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, μετέφερε στον κ. Ντράγκι, επικεφαλή της ΕΚΤ, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν προτίθεται να λάβει νέο δάνειο από τους εταίρους της, καθώς είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των επόμενων ετών, παρά τις πιέσεις από την ΕΕ και ΕΚΤ για την προσφυγή σε νέο δανειακό πρόγραμμα.

  • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σύμφωνα με τα παραπάνω, μετά τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα γνωρίζουμε αν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα παραμείνει υπόλοιπο από το μαξιλαράκι των 11 δισ. ευρώ περίπου του ΤΧΣ, προκειμένου να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά, πάντως, τα μέτρα ποιοτικής χαλάρωσης που λαμβάνει η ΕΚΤ, η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες ώστε να απορροφήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ένα ποσό της τάξης των 20 δισ.ευρώ προκειμένου να αυξήσει τις χορηγήσεις προς τον επιχειρηματικό τομέα, ανακτώντας τη χαμένη του εμπιστοσύνη.

 ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ  ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΙ ΕΥΝΟΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.