noster sa

ΞΕΚΙΝΑ , ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε με τη ψήφιση του Ν.4014/2011, για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και την παράλληλη ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Υπεγράφη, μάλιστα και κοινή Υπουργική απόφαση, η οποία εξειδικεύει τις προδιαγραφές και τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση, οργάνωση και λειτουργία του ΗΠΜ.
Σε λειτουργία και υποχρεωτική χρήση  τίθεται εντός του έτους το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ ),του οποίου η δοκιμαστική λειτουργία ξεκινά άμεσα, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη πρόκειται να αποτελέσει το πλέον σύγχρονο σύστημα περιβαλλοντικής  αδειοδότησης στην Ευρώπη και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο υλοποίησης έργων και επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την υλοποίηση και λειτουργία του ΗΠΜ, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δηλώσεων υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, καθώς και των σχετικών εγκρίσεων, τροποποιήσεων και αξιολογήσεων.

Μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισης των ροών εργασίας και εγγράφων/εντύπων των διαδικασιών θα επιτευχθεί η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου, γεγονός που διευκολύνει τους υποψήφιους φορείς υλοποίησης έργων και καθιστά τη διοίκηση αποδοτικότερη, αποτελεσματικότερη και πιο φιλική προς τις επενδύσεις.
Με την παραπάνω εισαγωγή διαδικασιών εξασφαλίζεται : καλύτερη ποιότητα περιβαλλοντικών όρων και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, μείωση του διοικητικού φόρτου, εξάλειψη διπλών αδειοδοτήσεων και επικαλύψεων και βελτίωση της ποιότητας των μελετών, μέσω θέσπισης προδιαγραφών ανά είδος έργου και και κατηγορία μελέτης.

Επίσης θα υπάρχει συνεχής έλεγχος των σχετικών έργων και δραστηριοτήτων και συνεπώς  ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, αντί του μελετητοκεντρικού, χρονοβόρου και πολύπλοκου μέχρι σήμερα τρόπου αδειοδότησης, ο οποίος «εξασφάλιζε» τυπικά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, πριν ακόμα λειτουργήσουν τα εξεταζόμενα έργα και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ στη χώρα μας σήμερα, το σύνολο των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ξεπερνά τις 21.500 ανά έτος, εκ των οποίων περίπου 13.300 αξιολογούνται από τις Περιφέρειες, περίπου 7.500 από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και περίπου 650 από το ΥΠΕΚΑ. Αντίστοιχα, στην Αυστρία, μία χώρα παρομοίου μεγέθους με τη χώρα μας και η οποία αποτελεί πρότυπο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος διεξάγονται κατά μέσο όρο  μόλις 23 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ στο Ην. Βασίλειο διεξάγονται κατά μέσο όρο 334!!!

ΑΝΑΓΚΑΙΑ,ΛΟΙΠΟΝ, Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ  ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ  ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΗΠΜ ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (ΠΕΤ), Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ.

POST 201418-ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.