noster sa

Γιατί η SNB εκτοξεύσε το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ

Γιατί η SNB εκτοξεύσε το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ Σημαντικές απώλειες καταγράφει το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ αντίστοιχα το ελβετικό φράγκο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ειδικότερα, στις 13:10, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,90% στα 1,1683 δολάρια, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα 1,1603 δολάρια.

Αντίστοιχα, το ευρώ υποχωρεί κατά 14,2% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,0297 ευρώ/φράγκα, ενώ νωρίτερα έφτασε στα 0,85 φράγκα, στα ιστορικά υψηλά. Αιτία αυτής της κίνησης στάθηκε η απόσυρση του μέτρου προστασίας του νομίσματος της στο όριο των 1,20 φράγκων/ευρώ που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σήμερα, αιφνιδιάζοντας την παγκόσμια αγορά συναλλάγματος. Το ελβετικό φράγκο εκτοξεύθηκε έναντι του ευρώ έως και 41%, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB) να άρει το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που είχε θεσπίσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 για να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από την ύφεση. Στη συνέχεια, η ανατίμηση του φράγκου περιορίσθηκε και αυτή τη στιγμή η ισοτιμία κυμαίνεται περί τα 1,02 φράγκα ανά ευρώ. Έναντι του δολαρίου, το φράγκο ανατιμήθηκε περίπου 14% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πριν από λίγο στα 0,87 φράγκα ανά δολάριο. Μετά την ανακοίνωση της άρσης του πλαφόν από την Ελβετία, το πολωνικό νόμισμα, το ζλότι, και οι μετοχές των πολωνικών τραπεζών έκαναν βουτιά, καθώς πλέον αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει Πολωνοί με νόμισμα αναφοράς το φράγκο. Οι πολωνικές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια τους στις 30 Νοεμβρίου 2014 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό νόμισμα ύψους 131 δισεκατομμυρίων ζλότι, ποσό που αντιστοιχεί στο 46% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. Οι Πολωνοί και κάτοικοι άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είχαν σπεύσει να συνάψουν δάνεια σε ελβετικό νόμισμα και ευρώ, επειδή ήταν φθηνότερα έως την κρίση του 2008, για να δουν στη συνέχεια το κόστος εξυπηρέτησής τους να αυξάνεται λόγω των μεταβολών στις αγορές συναλλάγματος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η SNB ανέφερε: «Πρόσφατα, οι αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων νομισματικών περιοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που αναμένεται να γίνει πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό με την σειρά του έχει αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου. Στις συνθήκες αυτές, η SNB έκρινε ότι η ενίσχυση και η διατήρηση της ελάχιστης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη». Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση μπορεί να πυροδοτήθηκε από το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων που έκανε η SNB τους τελευταίους μήνες για να διατηρήσει την σύνδεση με το ευρώ. Το ελβετικό φράγκο δέχθηκε πιέσεις τόσο από τις εκροές προς επενδυτικά καταφύγια που προκάλεσε η κρίση στη Ρωσία όσο και από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

www.dikaiologitika.gr

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.