noster sa

Ενίσχυση του ΣΔΟΕ και αλλαγή στην ρύθμιση οφειλών για τόνωση των εσόδων

Ενίσχυση του ΣΔΟΕ και αλλαγή στην ρύθμιση οφειλών για τόνωση των εσόδων Σχέδιο για την τόνωση των δημόσιων εσόδων, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, τη μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων σε εκθέσεις ελέγχου, σαρωτικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, έλεγχο όλων των λιστών αλλά και αλλαγή στην ρύθμιση των 100 δόσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές της με στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων συναντήθηκε και με τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, αφενός για τη στοχοθεσία του 2015 και αφετέρου για να δοθεί έμφαση τόσο στον έλεγχο των φορολογουμένων που υπάγονται στο ΚΕΦΟΜΕΠ, όσο και στη ροή είσπραξης των εσόδων από τους μεγαλοοφειλέτες. Επίσης στους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όπως θα αποτυπωθούν και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, βρίσκεται το κυνήγι της φοροδιαφυγής εκείνων που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και εκείνων που έχουν δημιουργήσει ακίνητη περιουσία χωρίς να καλύπτεται από το περιβόητο «πόθεν έσχες». Σύμφωνα με Το Βήμα, ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογεί αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο. Οσοι δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους θα πληρώσουν διπλάσιους και τριπλάσιους φόρους. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό. Επίσης εξετάζεται η επιστροφή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την ενδυνάμωση των ελέγχων με νέα συνεργεία που θα δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιοχές και τους τομείς όπου παρατηρείται αύξηση της φοροδιαφυγής ή από τα στοιχεία δεν προκύπτει μείωση της παραβατικότητας. Παράλληλα προωθούνται αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων, ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση περισσότεροι φορολογούμενοι μέσω της μείωσης του ελάχιστου ορίου της μηνιαίας δόσης (50 ευρώ).

www.dikaiologitika.gr

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.