noster sa

Αρχή της ανάκαμψης το 2014 λέει ο Γιώργος Προβόπουλος



Την εκτίμηση ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι για την οριστική έξοδο από την κρίση απαιτείται ολοκληρωμένη εθνική πολιτική και νέο μοντέλο ανάπτυξης.


Μιλώντας στην 81η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για ισχυρή ένδειξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής και για συνεπή υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014.


Όπως είπε, χρειάζεται αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για διατήρηση και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.


«Χωρίς καθυστέρηση να πάμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, καλώντας το πολιτική σύστημα να συμβάλει για να μην επιδεινωθεί το κοινωνικοπολιτικό κλίμα από αντιπαραθέσεις και πόλωση που προκαλούν κινδύνους και αβεβαιότητες.


Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, προτεραιότητες στις αλλαγές στο κράτος θα πρέπει να είναι το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, ο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, καθώς και ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.


«Απαιτείται  εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης» υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι  «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος, σταθερού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή».


Ισχυρότερες τράπεζες
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, υπογράμμισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι σήμερα ισχυρότερα.


Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα υγιές και ανθεκτικό και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.


«Η Τράπεζα της Ελλάδος και Πολιτεία διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ η Τραπεζική Ένωση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα» τόνισε σχετικά ο ίδιος.


Εξάλλου, αναφέρθηκε στα πρώτα ορατά οφέλη από την αξιοποίηση των συνεργειών που επιτυγχάνονται μέσα από τις συγχωνεύσεις που υλοποιήθηκαν πέρυσι.


 Η αναδιάρθρωση της οικονομίας
Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα.


«Οι  τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν στη δημιουργία του νέου υποδείγματος βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Προβόπουλος, τονίζοντας ότι στήριξη πρέπει να παρασχεθεί σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.


Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, είναι «ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος».


Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις», ενώ υπογράμμισε ότι «η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων θα επιτρέψει τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης».​

Πηγή: tovima.gr
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.