noster sa

Αμοιβές 21,15 δισ. δολαρίων έλαβαν 25 μάνατζερ hedge fund για το 2013



Θεαματικά υψηλές είναι οι αμοιβές των 25 πιο καλοπληρωμένων διαχειριστών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) για το 2013. Συνολικά έλαβαν 21,15 δισ. δολάρια με κορυφαίο τον Ντέιβιντ Τέπερ της Appaloosa Management και αποδοχές 3,5 δισ. δολάρια. Ο κ. Τέπερ κέρδιζε την ώρα 400.000 δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο μεγαλοεπενδυτής Στίβεν Κοέν των κεφαλαίων SAC Capital Advisors με 2,4 δισ. δολάρια. Επιπλέον, ο κ.Κοέν έλαβε προσωπικό δάνειο για πρώτη φορά από την Goldman Sachs με εγγύηση τη συλλογή των έργων τέχνης του. Η πίστωση δόθηκε, επειδή τα εν λόγω κεφάλαια του κ. Κοέν επωμίστηκαν πέρυσι το μεγαλύτερο βάρος στην έρευνα των αρχών των ΗΠΑ για συναλλαγές με χρήση απόρρητων πληροφοριών.


H λίστα


Το συνολικό ποσόν των 21,15 δισ. δολ. του καταλόγου αμοιβών (Rich List) των διαχειριστών στα hedge fund υπερβαίνει σχεδόν κατά 50% τις αντίστοιχες αμοιβές τους για το 2012 και το 2011 ξεχωριστά. Τέσσερις από τους 25 έλαβαν πέρυσι περισσότερα από 1 δισ. δολάρια. Ο κατάλογος καταρτίζεται με το κατώτατο εισόδημα, που θα πρέπει να έχει κάποιο στέλεχος, να ορίζεται στα 300 εκατ. δολάρια για το 2013.


Ειδικότερα, ο ιδρυτής των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Appaloosa Management, Ντέιβιντ Τέπερ, βρίσκεται στην κορυφαία θέση του καταλόγου τρίτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια. Δεύτερος ακολουθεί ο Στίβεν Κοέν και τρίτος ο Τζον Πόλσον, ιδρυτής των κεφαλαίων Paulson & Co. με 2,3 δισ. δολάρια. Στην τελευταία θέση, την 25η, βρίσκεται ο Πολ Τιούντορ Τζόουνς ΙΙ της Tudor Investments με έσοδα το 2013 στα 600 εκατ. δολάρια. Ακολουθώντας τα στατιστικά, το 2013 δεν ήταν ιστορικά το πιο προσοδοφόρο έτος για τα στελέχη των hedge fund, συνεκτιμώντας τα ως μία ομάδα. Οι περυσινές αμοιβές τους ήταν οι τέταρτες υψηλότερες σε διάστημα 13 ετών. Ο δε μέσος όρος των αμοιβών αυτών ύψους 846 εκατ. δολαρίων είναι ο πέμπτος καλύτερος.


Στον κατάλογο των πάμπλουτων διαχειριστών κεφαλαίων εντάσσονται μόνον διευθυντικά στελέχη ή άλλοι υπάλληλοι, που εργάζονται σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και διαχειρίζονται κεφάλαια εξωτερικών πελατών. Οι αμοιβές, οι οποίες αξιολογούνται στη Rich List, αποτυπώνουν το μερίδιο των ανθρώπων από τη διαχείριση κεφαλαίων, την αμοιβή για την απόδοση των κεφαλαίων αυτών, καθώς και τις αποδόσεις των δικών τους επενδύσεων. Και αυτός ο τελευταίος παράγοντας δίνει την εξήγηση, γιατί ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων εντάχθηκαν στον κατάλογο, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες τους δεν επέστρεψαν στους πελάτες τους παχυλές αποδόσεις. Μία ακόμα κατηγορία ανθρώπων, των οποίων οι αποδοχές μπορούν να καταμετρηθούν και να αξιολογηθούν για τη Rich List, είναι και όσοι διαθέτουν σημαντικό πλούτο και δεν διαχειρίζονται κεφάλαια τρίτων σε καθημερινή βάση. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται ως κριτήριο οι αποδόσεις στα κεφάλαια, που οι ίδιοι έχουν επενδύσει στα hedge fund, που ελέγχουν. Ετσι εξηγείται και το γιατί ο ιδρυτής των κεφαλαίων Renaissanse Technologies, Τζέιμς Σίμονς, απαντάται στην τέταρτη θέση με 2,2 δισ. δολάρια. Επί αρκετά χρόνια ο κ. Σίμονς δεν διαχειρίζεται κεφάλαια για πελάτες της εταιρείας του.


Ειδικά ο πρώτος της λίστας, Ντέιβιντ Τέπερ, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως επενδυτής σε «ομόλογα – σκουπίδια» και με τον τρόπο αυτό οικοδόμησε τη φήμη του. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε, καθώς έγινε διάσημος για τα τεράστια στοιχήματά του σε μετοχές ολόκληρων κλάδων στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι κινήσεις του Ντέιβιντ Τέπερ γίνονται εκείνη τη χρονική στιγμή ακριβώς, κατά την οποία οι κλάδοι αυτοί δεν προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πηγή: kathimerini.gr

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.