noster sa

«Ανοίγει» σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας



«Ανοίγει» σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο θα «κλείσει» την ερχόμενη Πέμπτη 8 Μαΐου και με βάση τις προσφορές των επενδυτών θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Το Σάββατο 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας η οποία αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και την τιμή διάθεσης των μετοχών ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία. Στελέχη της τράπεζας μιλώντας στην «Κ» υπογραμμίζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σημειώνουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών στις παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται καθώς και στη μεγάλη ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην πρόσφατη ομολογιακή έκδοση της Εθνικής.


Υπενθυμίζεται ότι η ομολογιακή έκδοση της Εθνικής, ύψους 750 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε πάνω από 3 φορές καθώς οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεδομένης της θεαματικής βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα και του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για «ελληνικό κίνδυνο», η έκδοση της ΕΤΕ θα υπερκαλυφθεί. Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,10 και 2,6 ευρώ.

Σήμερα θα ολοκληρωθούν και οι παρουσιάσεις σε επενδυτές. Επιτελείο της τράπεζας βρίσκεται στο Παρίσι, ενώ προηγήθηκαν δεκάδες παρουσιάσεις σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Σε διάστημα λίγων μόνο ημερών το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας συναντήθηκε με περισσότερους από 120 εκπροσώπους θεσμικών χαρτοφυλακίων που αποτυπώνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση. Σημειώνεται ότι Goldman Sachs International και Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και το σύνολο της έκδοσης θα διατεθεί σε επενδυτές στο εξωτερικό.
Οπως εκτιμούν αναλυτές, με την ολοκλήρωση της αύξησης θα ενισχυθεί σημαντικά η ιδιωτική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, ενώ θα μειωθεί ανάλογα η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Συγκεκριμένα από 84,39% που είναι σήμερα το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ, μετά την αύξηση εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 58% ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών θα ανέλθει στο 42%.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις άλλες ενέργειες της διοίκησης για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, μείωση δαπανών, συνέργειες κ.ά.) η Εθνική Τράπεζα θα είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της ΤτΕ και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.