noster sa

Στο 30% της αξίας «σκοτώνουν» τα ακίνητα



Κατόπιν εορτής, ακόμη μια φορά, το υπουργείο Οικονομικών τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αυτή τη φορά η προσπάθεια αφορά τη ρύθμιση που προβλέπει οι πλειστηριασμοί ακινήτων να γίνονται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Η ρύθμιση, που πρακτικά εξαναγκάζει τους ιδιοκτήτες να «σκοτώσουν» τα ακίνητά τους σε εξευτελιστικές τιμές, ώστε να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία, προβλέπει ότι στο εξής η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογουμένου.
Η νέα ρύθμιση μάλιστα δίνει το δικαίωμα το ακίνητο να εκπλειστηριαστεί σε ακόμα πιο εξευτελιστική τιμή, καθώς σε περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος, η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή ακόμη και χαμηλότερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.
Οι αλλαγές έρχονται καθώς η τρόικα εντόπισε ότι το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπει να ολοκληρωθούν οι πλειστηριασμοί, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής. Δεδομένου όμως ότι στις περισσότερες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες των εμπορικών, οι πλειστηριασμοί συνήθως κηρύσσονται άγονοι.
Ετσι σε ακόμα μία προσπάθεια κυβέρνησης και τρόικας να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με έσοδα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, αποφάσισαν να αλλάξουν τη ρύθμιση, αναγκάζοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες να ξεπουλήσουν τα ακίνητά τους για να ξεχρεώσουν την Εφορία.
Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση δι’ αλληλογραφίας με την τρόικα ώστε να αλλάξει η συγκεκριμένη πρόβλεψη. Ξέχασε βέβαια ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκ του σύνεγγυς κράτησαν 7 μήνες και τα κείμενα συμφωνήθηκαν ένα προς ένα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Πηγή: enet.gr
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.